Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Midsommar-reportage från Becken by Anno 2013

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Midsommarreportage från Becken by Anno 2013

Efter en vår som var avklarad inom någon dag och därefter övergick i högsommar strax efter Valborgsmässofirandet har högsommarvärmen fortsatt över Midsommar. Ett åskmoln tonade därefter upp sig och på morgonen idag 2013-06-27 regnar det. Försök till utomhusövningar övergick till att istället skriva ett Midsommarreportage. Vi visar en bildkavalkad med diverse kommentarer.

Bild 1. Midsommarfirande på Bruket, med magasinet i bakgrunden och tillika konstutställning. Här kan man beskåda kultur från; ”Hörneforsgruppens” målare, Hörnefors fotoklubb, och Hörnefors vävförening. Magasin och utställning är återkommande öppet under sommaren och rekommenderas.

Bland andra Hörneforsbor var Hörneåbona Robin och Susanne Ragnarsson värdar för Midsommararrangemanget på Bruket i Hörnefors. Tyvärr har vi ingen bild på den fina midsommarstången - i år utan ballonger. Ballongers vara eller inte vara kan man ha åsikter om, i alla fall är Becken-Webbens Redaktör Lena Lindholm en stark ”nej-sägare” i ballongfrågan. Undertecknad Skribent har ingen stark åsikt i frågan och förhåller sig odeciderad.

Bild 2. Efter ett färgsprakande Midsommarfirande på Bruket avslutas med en glass i centrala Hörnefors. Här var det ganska öde, och just denna plats var inte heller speciellt färgrik, om än varm och solig.  

På Bruket hade det ordnats en tipsrunda med frågor för vuxna och för barn. Byns och södra Västerbottens egen polis Robin Ragnarsson såg till att det gick rätt till med frågorna – detta måste poängteras – för hur det nu förhöll sig verkade Hörneåborna starkt överrepresenterade bland vinnarna. Både undertecknad skribent och Redaktör Lindholm, samt byborna Lars och Maire Jonsson liksom Barbro Gunnarsson tillhörde de med många rätt. Robin verkade dessutom ha stört ut mobilnätet så det gick inte att fuska med sina telefoner och sökning på nätet.

En av frågorna gällde vilket år Regalskeppet Wasa förliste, och det kom ju inte så långt; rätt svar 1628. En annan hur stor Sveriges yta är; 450 000 km2. Orsaken till att så många bybor tog hem priser förblir ett mysterium. Kanske är det Becken byanät som bidrar till kunnandet, men mer troligt var att byborna skärpte sig lite extra när det var just Robin och Susann som förestod tipsrundan. Priserna bestod i var sin chokladbit, ett utrop av vinnare som tyvärr både skribent och Redaktör missade pga ihärdigt studerande av konst inne i Bruksmagasinet. Vi får ha våra chokladbitar innestående till nästa år. 

Bild 3. Skribentens egen midsommarkonst, en fåtölj i granit som väger ca 3-4 ton. Ska man möblera krävs grävmaskin. Undertecknad likväl som grannen Ulf Hahlin tillhör de mycket få kvarvarande i världen som upprätthåller kunnande kring ”tillmakning”, dåtiden stensprängningsteknik. Fördelen med tillmakning är att sprängytan oftast blir slät och rundad. Nackdelarna är dock många, inte minst är tekniken både tidsödande och tungarbetad. På plus-sidan ligger det meditativa och fysiska i att banka på en sten med handslägga samt att stirra in i gigantiska bål av brinnande skogsavfall över stenblock i 25-tonsklassen. Midsommaraftons morgon 2013 inleddes ceremoniellt i byn till ljudet av slägga och mejsel i stereo, från undertecknad och från grannen Ulf Hahlin på var sin stenbumling. Det finns säkert passande diagnosnummer för dylikt beteende. 

Bild 4. Färgerna är fantastiska i midsommartid, i detta fall fröståndare till en gigantisk Rheum Rhabarbarum (rabarber – rätt och slätt).

Bild 5. En fin blomställning till Rhododendron Tomentosum, med andra ord Skvattram på Mjösjömyren. Ett av olika utflyktsmål under Midsommarafton är Mjösjön med bad och matlagning över öppen eld. Doften av myr i midsommartid är den av Skvattram.

Midsommarvandring till Mjösjön omnämns i bilder 5 till 9. Dessutom har byn en gemensam tradition av utflykt till Mjösjön lördagen som föregår Midsommar. I år var det lite färre än vanligt som anslöt; Leif Borch, dotter Sanna Borch med pojkvän, samt Ulf Hahlin och Gerd Ceder, likväl som undertecknad och Redaktör Lena Lindholm. Kvällen bjöd på grillning, fiske och bad i försommarens kvällssol.

Bild 6.  Ett fint toppskott till Pinus Sylvestris (tall) med Mjösjömyren i bakgrunden.

 

Bild 7. En ullig topp av Eriophorum Brachyantherum i försommarens skymning. Detta kan översättas med ”myrull” som lätt omvandlar myren till ett snölandskap mitt i sommaren.

 

Bild 8. Från Mjösjöbergets topp kan man blicka himmelsvida omkring. I öster kan man skönja Finlands kustland (med lite god vilja). Just denna bild riktar sig åt nordväst och mot horisonten tronar ett flertal vindkraftverk mellan Hörnefors och Sörmjöle.

 

Bild 9. Mot norr ses solen dyka ned bakom inlandets kuperande berg och bortom en närmast oändlig matta av trädtoppar. Solnedgången i detta motiv är dokumenterad i ett lika oändligt antal foton som trädtoppar, denna bild dock och endast midsommarsolen anno 2013. 

Becken-Webben har som nog mången läsare uppmärksammat en tendens att skriva om forna dagars kultur och historia. Kulturen har många dimensioner. En kulturbärare av dignitet är Svenska Kyrkan som inför sommaren traditionsenligt öppnat Brukskyrkan. Att besöka kyrkan ger både historisk och sakral andakt -  om inte annat att sitta i samma trånga bänkar som ens förfäder och förmödrar nött.

 

Bild 10. Brukskyrkans mässa på Midsommardagen, med prästen Richard Dieser vid altaret.

Bänkarna är sannerligen trånga i Brukskyrkan, och det är omöjligt att somna. Becken-Webben har skrivit mycket om Hörnefors historia och om hur den nya kyrkan Rosornas Kyrka byggs och bekostas av Frans Kempe, dåtidens industrimagnat. En anledning var att den gamla kyrkan på Bruket blivit för liten då det moderna Hörnefors och dess Sulfitfabrik byggs och expanderar. Den omoderna Brukskyrkan med sina allt trängre bänkrader ersattes med en stor modern kyrka i det nya centrum som skapades för 100 år sedan – närmare den kustlinje som sakta förflyttar sig av landhöjning.

Bild 11. Ett foto taget genom Brukskyrkans fönster. Bakom det blåsiga glaset bjudet midsommardagen på lite blåst av meteorologisk sort. Blommor och blad är lika gröna för det, även om himlen råkade vara tillfälligt mulen just denna morgon. 

Trånga bänkar bidrar onekligen till de historiska vingslag som slår en när man lyssnar på musik och predikan i Brukskyrkan. Evenemanget på Midsommardagen bjöd på fin sång och musik av Lisbeth Fors Malm och kantor Åsa Jonsson, däribland George Gershwins - Porgy and Bess – Summertime. Brukskyrkan ljuder inte enbart av psalmer utan även av annan musik. Dessutom anordnas speciella musikkvällar som är väl värda att besöka.  

Bild 12. Efter gudstjänsten sjungs sommaren in från Brukskyrkans trapp – Härlig är Jorden – en tradition.

Ett besök på Bruket och dess kyrka rekommenderas således. Närmast förestående då detta skrivs är Brukets Dag som infaller söndagen 2013-06-30. Magasinets konstutställning öppnar kl 16, följt av musikgudstjänst kl 18 och med samtidig ”loppis” som pågår till kl 20. Kombinationen av ”Loppis” och ”Gudtjänst” verkar modernt. Därpå fredagen 2013-07-05 är det Dunkers dag med ceremonier och även minnesandakt i kyrkan. Läsare av Becken-Webben erinrar säkert ett flertal artiklar om Duncker som skrivits. Inte minst berättades om då en sentida släkting till den 1809 års stupade överstelöjtnant Joachim Zacris Duncker hörde av sig från Finland och påpekar att namnet Dunker är fel och stavas Duncker! Becken-Webben har ordning på stavningen. Men - Umeå Kommun och Hörnefors Församling framhärdar med fel stavning ”Dunker”, såsom tryckt i programbladet för 2013, liggandes framför datorn i skrivandets stund. Av mindre betydelse må sägas dock. Hursomhelst, söndagar i juli annonseras om; Musikens dag den 7:e, Visans dag den 14:e, om Folkmusikens dag den 21:a och med säsongsavslutning den 28:e.

Bild 13. Även djuren fröjdas i det gröna, här en av byns katter ”Tusse Lindholm” som lagt sig att vila bland frodig grönska av Tanacetum Vulgare (Renfana). 

Förhoppningsvis skrivs ytterligare några artiklar i sommartid Anno 2013, men dessa konkurrerar med betong och annat roligt som måste hinnas med, förutom traditionellt förvärvsarbete och semester. Glad Sommar önskas från Skribent och Redaktör.

 

Gunnar Engström, 2013-06-27

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se